»Migamo vse leto. Najbolj smo glasni med 16. in 22. septembrom.

Enkrat na leto združimo moči in na glas pozovemo k spremembi potovalnih navad.«
Letos pod sloganom: VAR(č)NE POTI

Več na Tema za leto 2023 (tedenmobilnosti.si)

»Da prijazna bodo jutra, da bo varen vsak nov dan -  vedno se zavedajmo, na cesti nikdar nisi sam…« (Adi Smolar)

SPOŠTOVANI STARŠI IN DRAGI OTROCI

Tudi letos vas vabimo, da se s spremembo svojih potovalnih navad pridružite gibanju,
ki poteka v času EVROPSKEGA TEDNA MOBILNOSTI ter s tem podprete naš skupni planet Zemljo.                                                                             

V vrtcu bodo v tem času potekale različne zanimive aktivnosti, kot so:

 • GREMO PEŠ, S KOLESOM V VRTEC ALI IZ VRTCA 
 • KOLESARČKOV - POGANJALČKOV DAN V VRTCU
 • ORIENTACIJSKI POHOD 
 • Z GIBANJEM DO ZDRAVJA -  ŠPORTNO DOPOLDNE S PROMETNIM POLIGONOM
 • MNOŽIČNI TEK   

Vabljeni k sodelovanju. Vaš
Pedenjped.jpg

Program po enotah:

 • Šlikšlak
 • Potepuh
 • Radovednež
 • Šedenjškrat
 • Učenjak
 • Korenjak
 • Sladkosned
 • Vrtnar
 • Pedenjcarstvo
 

V Vrtcu Pedenjped v sodelovanju z Mestno občino Ljubljana že nekaj let organiziramo srečanja,
imenovana Šola za starše

V letu 2023/24 se bomo v okviru šole za starše srečali trikrat.

 

 1. 1. srečanje: 17.10.2023, ob 17ih v Pedenjcarstvu, Kašeljska 125

Tema: Vpliv sodobne tehnologije na razvoj komunikacije, govora in jezika.
Izvajalka: Nika Boncelj, mag. prof. logopedinja in surdopedagoginja.

 

 1. 2. srečanje: 14.11.2023, ob 17ih v Pedenjcarstvu, Kašeljska 125

Tema: Kako lahko starši vplivajo na razvoj komunikacije, govora in jezika svojega otroka.
Izvajalka: Nika Boncelj, mag. prof. logopedinja in surdopedagoginja.image.png

 

 1. 3. srečanje: 8.1. 2024, ob 17ih v Pedenjcarstvu, Kašeljska 125

Tema: Pogovor - temelj dobrih družinskih odnosov.
Izvajalka: mag. Bernarda Potočnik.

 

UDELEŽBA JE BREZPLAČNA.

Namen šole za starše je pogovarjati se o pogostih vprašanjih v zvezi z razvojem in vzgojo otrok ter o dogajanjih, ki so zelo vsakdanja, pa so nam vendarle večkratneznanka.

Želimo si tudi izmenjave mnenj in izkušenj o različnih vsakdanjih izzivih starševstva. Zato ste starši vabljeni k aktivnemu sodelovanju in zastavljanju vprašanj.

Informacije o zdravstveno higienskem in prehranskem režimu za starše otrok Vrtca Pedenjped

V prilogi se nahajajo informacije o zdravstveno higienskem in prehranskem režimu za starše otrok Vrtca Pedenjped. Pomembno je, da so straši otrok seznanjeni z zdravstveno higienskem in prehranskem režimu v vrtcu Pedenjped in ga upoštevajo. Z upoštevanjem priporočil zagotavljamo čisto, zdravo in varno okolje, ki je podlaga za uspešno pedagoško delo in zdrav razvoj otroka ter spremljanje zdravstvenega stanja in izvajanja preventivnih ukrepov za preprečevanje širjenja nalezljivih bolezni.

 

Kako se zaščititi pred klopi?

Pomlad je čas, ko se s prebujanjem narave na prostem odvijajo številne aktivnosti. Med drugim ljudje pogosto zaidemo tudi v gozdove in druge predele, kjer pa na nas lahko prežijo klopi.

 

Preprečevanje in odpravljanje ušivosti - ključno vlogo imajo starši!

Včasih je bila ušivost spremljevalka revščine in slabih higienskih navad, danes pa se pojavlja brez pravila, tudi v državah z najvišjim standardom. Najpogostejše so naglavne (sive) uši, ki ne prenašajo bolezni, vendar s svojimi izločki povzročajo neprijetno srbenje.Objavljamo gradiva, ki naj bodo v pomoč pri preprečevanju uši in pri ravnanju v primeru, da se uši pojavijo.

 

Zdrava prehrana otrok v predšolskem obdobju

Prehrana otroka v predšolskem obdobju ima pomemben vpliv na zdravje. Gre za obdobje, ko se hrana porabi za izgradijo kosti, mišic in organov, vpliva pa tudi na razvoj možganov. Zato so prehranske potrebe otrok posebne.

V tem času je otrok popolnoma odvisen od nas odraslih, ki skrbimo zanj in oblikujemo njegovo prihodnost. Poleg tega izkušnje s prehrano v tem obdobju pomembno zaznamujejo prehranske navade v odrasli dobi.

Preprečujmo širjenje nalezljivih bolezni

Zloženka je namenjene staršem otrok, ki prvič vstopajo v vrtec. Vsebina je razdeljena v dva dela. Prvi del obravnava kdaj otrok zaradi nevarnosti prenosa nalezljivih bolezni ne sme v vrtec. Drugi del pa govori o tem, kako je s prinašanjem hrane v vrtec.

 

 Kdaj otrok sme v vrtec glede na njihovo zdravstveno stanje

Objavljamo nove smernice za pediatre - vključenost otrok v vrtec glede na njihovo zdravstveno stanje. Pri zdravstvenem stanju otroka poleg navedenega upoštevajte tudi otrokovo splošno kondicijo, počutje, da se normalno prehranjuje, spi in igra. 

Starši imate pravico in dolžnost, da bolnega otroka negujete doma. Otrok se bo bolje počutil in hitreje pozdravil v domačem okolju. Poleg tega ima vsakdo pravico do varstva pred nalezljivimi boleznimi ter dolžnost varovati svoje zdravje in zdravje drugih pred nalezljivimi boleznimi. 

Prosimo vas tudi, da v vrtec sporočite vzrok odsotnosti vašega otroka (vedno če gre za nalezljivo bolezen), saj le tako lahko ustrezno izvedemo vse ukrepe za preprečevanje širjenja nalezljivih bolezni.

Nina Suhadolc Milković, zhr

 

Vrtec Pedenjped se vedno odzove na stiske ljudi. Tokrat smo v sodelovanju z zaposlenimi in starši vrtca Pedenjped, vrtcem Galjevica in Zvezo Prijateljev mladine Moste-Polje dobrodelnost delili med ljudi s Črne na Koroškem. Večino materiala, ki ga potrebujejo krajani poplavljene Koroške, smo odpeljali direktno do ljudi. Nekaj zbranega materiala smo pripeljali tudi na zbirno mesto v kraj Žerjav, kjer smo se srečali z Ministrom za notranje zadeve, Generalnim direktorjem Policije Slovenije, županom Mežice in srčnimi krajani prostovoljci.

Ker dobrodelnost ni enkratni dogodek, pomoči potrebnim ljudem še naprej dostavljamo potreben material – samokolnice, lopate, grablje, metle, izotonične napitke in hrano za živali.

Videli smo porušene ceste, mostove in uničene hiše. V srce pa se nam je najbolj vtisnila solidarnost, srčnost, prijateljstvo, objem, prijazne besede in pomoč. Slovenci imamo res veliko srce in največ šteje to, da ljudje niso pozabljeni.

Zapisala: Maja kiš

View the embedded image gallery online at:
https://www.pedenjped.si/obvestila#sigProIdb75e38141d

Spoštovani starši!

Obveščamo vas, da je vrtec prejel več vlog za vpis v vrtec šolsko leto 2023/2024 kot ima prostih mest, zato je o sprejemu otrok, dne 4. 4. 2023 odločala Komisija za sprejem otrok. Obvestila o sprejemu otroka v vrtec oziroma Obvestilo o uvrstitvi otroka na čakalni seznam vrtca so bila z navadno pošto poslana v torek, 11. 4. 2023. 

O vseh nadaljnjih postopkih vpisa vas bomo obvestili.

VPIS  OTROK V JAVNE  VRTCE ZA ŠOLSKO LETO 2023/24

Vpis otrok v javne vrtce na območju Mestne občine Ljubljana za šolsko leto 2023/24 bo potekal od 1. do 15. marca 2023.

Vlogo za vpis morajo oddati:

 • starši, ki otroka prvič vpisujejo v vrtec
 • starši otroka, ki je na centralnem čakalnem seznamu v šolskem letu 2022/23 in še potrebujejo vrtec
 • starši, ki so vlogo oddali po 15. marcu 2022 in otrok ni sprejet v vrtec
 • starši otrok, ki že obiskujejo vrtec in želijo otroka vključiti v drug javni vrtec na območju Mestne občine Ljubljana.

 

Kako bo potekal vpis?

Starši lahko vpišejo otroka na več načinov. Izpolnjeno in podpisano vlogo, ki jo dobite na spletni strani vrtca (vloga.pdfali vloga za neposredno vnašanje podatkov) lahko:

 • prinesejo osebno na upravo vrtca (Vrtec Pedenjped, Cerutova ulica 6, 1000 Lj.),
 • pošljejo priporočeno po redni pošti (Vrtec Pedenjped, Cerutova ulica 6, 1000 Lj.),
 • pošljejo skenirano vlogo na uradni elektronski naslov vrtca (Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.).

OPOZORILO:  Zakon o spremembah in dopolnitvah Zakona o nalezljivih boleznih (Ur.l.RS, št.142/20) v 51. a členu določa, da mora biti otrok pred vključitvijo v vrtec cepljen proti ošpicam, mumpsu in rdečkam, razen, če za opustitev cepljenja obstajajo medicinski razlogi, ugotovljeni z odločbo o opustitvi cepljenja.  Če otrok ni cepljen iz drugih osebnih razlogov staršev ali skrbnikov, ga vrtec ne sme sprejeti. V tem primeru oddaja vloge za vpis ni smiselna. To velja za vpis iz vseh alinej iz prejšnje točke te informacije. 

 

Kdaj starši prejmejo informacijo o sprejemu v vrtec?

Če bo v vrtec prve izbire  vpisanih več otrok, kakor je v vrtcu prostih mest, bo o sprejemu odločala komisija za sprejem otrok. Komisije bodo zasedale od 4. do 6. aprila 2023. Po zasedanju komisij bodo staršem 11. aprila 2023  poslana obvestila o sprejemu otroka v vrtec, oziroma o uvrstitvi na čakalno listo. Po končanih postopkih sprejema otrok v vrtce, se za vrtce, ki imajo oblikovane čakalne sezname otrok, te sezname združi v centralni čakalni seznam, tako da se prednostni vrstni red oblikuje po doseženem številu točk, ki ga je določila komisija za sprejem v posameznem vrtcu. 

V primeru, da starši v šolskem letu 2023/24 trikrat zapovrstjo odklonijo povabilo vrtca k vpisu in podpisu pogodbe v določenem roku iz poziva vrtca, bo otrok uvrščen na zadnje mesto čakalnega seznama.

Dodatna pojasnila

Starši lahko dodatna pojasnila o vpisu otrok dobijo v vseh ljubljanskih javnih vrtcih.

Dodatne informacije so dostopne tudi na spletni strani Mestne občine Ljubljana – zavihek Moja Ljubljana – Otroci  v Ljubljani – Vrtci v Ljubljani.

Oddelek za predšolsko vzgojo in izobraževanje

Spoštovani starši,

opažamo, da otroci prihajajo v vrtec kljub prisotnim bolezenskim znakom. Prosimo vas, da otroka z bolezenskimi znaki, kot so vročina, driska, bruhanje, gnojen izcedek iz noska s kihanjem in kašljanjem, gnojne oči, idr., zadržite doma.

Starši imate pravico in dolžnost, da bolnega otroka negujete doma.

Upoštevajte:

 • da se bolan otrok bolje počuti in hitreje pozdravi v domačem okolju,
 • da telesna temperatura ni edino merilo otrokovega zdravja,
 • otrokovo splošno kondicijo, počutje, da se normalno prehranjuje, spi ali igra,
 • da je za otroka, ki ni popolnoma zdrav, bivanje v vrtcu fizično in psihično intenzivno in zato bolj naporno kot doma,
 • da ima vsakdo pravico do varstva pred nalezljivimi boleznimi ter dolžnost varovati svoje zdravje in zdravje drugih pred nalezljivimi boleznimi.

V kolikor bomo tekom dneva v vrtcu opazili spremembe v počutju vašega otroka vas bomo o tem obvestili in prosili, da otroka odpeljete domov.

V vrtcu izvajamo vse ukrepe za preprečevanje širjenja nalezljivih bolezni med otroki. Starše prosimo, da v vrtec pripeljejo le zdravega otroka, saj je to edina možnost, da do širjenja bolezni ne pride.

V primeru odsotnosti vašega otroka sporočite vzgojiteljicam razlog njegove odsotnosti.

Hvala za razumevanje.

Nina Milković, org. ZHR

Za vpis potrebujete obrazec, ki ga dobite na upravi Vrtca Pedenjped in na spletni strani v rubriki Obrazci. Izpolnjeno vlogo prinesete osebno ali pošljete na upravo vrtca Pedenjped (Vrtec PEDENJPED, Cerutova ulica 6, 1000 Ljubljana). Če so v vrtcu prosta mesta, sprejemamo otroke vse leto, večino pa 1. septembra. Vlogo za sprejem otroka v vrtec je potrebno oddati na upravo Vrtca Pedenjped do roka, ki ga objavi Mestna občina Ljubljana (MOL).

Vlog na starih obrazcih ne bomo upoštevali, zato bodite pozorni, da je na vlogi navedeno pravo šolsko leto!

Na upravi vam bodo izdali potrdilo o prejemu vloge.

V primeru, da je vlog več, kot je prostih mest, o prednosti odloča Komisija za sprejem otrok po kriterijih, ki so navedeni v Odloku o spremembi odloka o sprejemu otrok v vrtec.

Sprejete otroke bomo vključevali v skupine postopoma od 1. septembra dalje, posameznike skozi celo leto. Število novo vključenih otrok bo skladno s številom izpraznjenih mest.

za več informacij kliknite tukaj.

Rezervacijo lahko uveljavljate starši za otroke s stalnim bivališčem v Mestni občini Ljubljana, ali v drugih občinah, če občina soglaša, da bo pokrila razliko med plačilom rezervacije in ceno programa, in sicer v času od 1. junija do 30. septembra, za otrokovo odsotnost, ki traja najmanj en in največ dva meseca. Rezervacijo morate pisno napovedati otrokovi vzgojiteljici vsaj teden dni pred prvim dnevom odsotnosti. Obrazec dobite pri svoji vzgojiteljici ali na spletni strani v rubriki Obrazci.